Peru - DECA

KOFFIE SELECTIE : BIOCO in samenwerking met EFICO

peru-map


De Koffie

Arabica
Variëteit : Typica, Bourbon en Caturra
Gewassen (100%)


Cup Profiel

De koffie van Peru wordt gewaardeerd voor zijn zacht en aangenaam palet evenals voor zijn delicate zuurtegraad.

peru-smaak

Smaakprofiel

  • Regio : de coöperatieve "Sol & Café" is gelegen in een regio in het noordoosten van Peru (departement) Cajamarca, meer specifiek in 2 provincies: Jaén and San Ignacio 
  • Hoogte : van 900 tot 2,050 meter 
  • Bodemtype : de bodem heeft een zeer gebalanceerde textuur, ze bevat een mooie verhouding aan organisch materiaal 
  • Type schaduwbomen : Ingas, Cushin en Shalun 
  • Neerslag in mm/jaar : 2,000 
  • Gemiddelde jaartemperatuur : 22.5°C
100128_EU_Biologo_Green_I_StP

Het Productieproces

Groene koffiebonen worden in water gedompeld zodat ze lichtjes zwellen om scCO2 toe te laten de boon te penetreren. ScCO2 of kritische CO2 is niet meer of minder dan gewone CO2 die op hoge temperatuur en druk gebracht wordt. Eens het kritisch punt bereikt wordt, veranderen de eigenschappen van CO2 en wordt het een uiterst geschikt extractiemiddel (of oplosmiddel voor cafeïne) 

ScCO2 wordt, in een hoge druk extractievat, door de geweekte groene bonen gejaagd. Het gas dat steeds rijker wordt aan cafeïne wordt in een tweede kamer, en ondere normale druk, door water gestuurd. De cafeïne wordt daarbij weer afgegeven aan het water. Daardoor wordt de CO2 weer vrij van cafeïne en zal dan, onder zeer hoge druk, terug naar het hogedrukvat met koffiebonen gestuurd worden. De cirkel is rond, Dit wordt steeds herhaald, wel 10 uur lang. 

In een tweede stap (ook tweede reservoir) wordt de cafeïne aan het water onttrokken via een omgekeerd osmose proces. Daarbij verkrijgt men enerzijds zuivere cafeïne en anderzijds gerecycleerd water. Het spreekt vanzelf dat ook hier de cirkel gesloten wordt zodat geen water verspild wordt.

Bijzonderheden

BIOCO gaat tot het uiterste om de biologische lijn door te trekken en wel op alle niveaus. Het zou immers uiterst jammer zijn mochten alle inspanningen die geleverd worden om een ecologisch zuivere koffieboon met allerlei chemische producten te gaan bewerken om een cafeïnevrije koffieboon te bekomen. Elke vorm van toxische stoffen wordt dan ook totaal geweerd in het volledige productieproces, en dit tot elke prijs. Dat we daarenboven de smaak quasi onaangeroerd laten , kan alleen maar met veel enthousiasme onthaald worden. De superkritische CO2 -methode, die gerealiseerd wordt onder zeer hoge druk, verwijdert tot 99% van de cafeïne uit de groene boon, zonder dat er enig residu van het dissolvent in de boon achterblijft, CO2 is immers een gas dat gewoon in onze atmosfeer wordt opgenomen.