Peru - Washed Organic

KOFFIE SELECTIE : BIOCO in samenwerking met EFICO

peru-map


De Koffie

Arabica
Variëteit : Typica, Bourbon en Caturra
Gewassen (100%)


Cup Profiel

De koffie van Peru wordt gewaardeerd voor zijn zacht en aangenaam palet evenals voor zijn delicate zuurtegraad.

peru-smaak

Smaakprofiel

  • Regio : de coöperatieve "Sol & Café" is gelegen in een regio in het noordoosten van Peru (departement) Cajamarca, meer specifiek in 2 provincies: Jaén and San Ignacio 
  • Hoogte : van 900 tot 2,050 meter 
  • Bodemtype : de bodem heeft een zeer gebalanceerde textuur, ze bevat een mooie verhouding aan organisch materiaal 
  • Type schaduwbomen : Ingas, Cushin en Shalun 
  • Neerslag in mm/jaar : 2,000 
  • Gemiddelde jaartemperatuur : 22.5°C

Het Productieproces

Het doel is het verkrijgen van een gewassen kwaliteitskoffie die de fysische en organoleptische kenmerken van de korrel behoudt. Dit wordt bereikt door middel van een selectieve oogst en een correcte behandeling van de kersen (ontdoen van vruchtvlees, gisten, wassen en drogen). De koffiebes wordt ontdaan van zijn vruchtvlees op dezelfde dag van de oogst, daarna vergist, en na 12 uur gewassen met zuiver water. Koffie drogen wordt uitgevoerd in laden binnen een beschermde zonne-tent. De coöperatieve "Sol & Café" streeft naar het behoud van milieu door ondermeer de koffiepulp te composteren.en het afvalwater te beheren. Hierdoor voorkomt men dat vervuiling van water en bodem optreden.

De Coöperatieve

Coöperatieve "Sol & Café" is opgericht in 2008. Ze groepeert 995 vrijwillig toegetreden leden-producenten in 59 sociale basissen, om te voldoen aan hun behoeften en verlangens door middel van een gemeenschappelijke onderneming die democratisch gecontroleerd wordt.

Als coöperatieve doelstellingen streeft men naar : bijdragen tot de ontwikkeling van sociale activiteiten, prioriteren van familie en Gemeenschap, landbouwactiviteiten met sociale verantwoordelijkheid, behoud van het milieu en een nieuwe visie op duurzame ontwikkeling.

Bijzonderheden

De vraag naar Peruaanse biologische en Fairtrade koffie blijft stijgen. Er zijn in Peru, 125.000 Peruaanse gezinnen die betrokken zijn bij de koffieproductie. De hele sector biedt indirect werkgelegenheid aan ongeveer 1 miljoen mensen.

Coöperatieve Sol & Café heeft de volgende certificeringen: Biologisch, FairTrade en Rainforest Alliantie.

In 2012 behaalde de coöperatieve een eerste plaats in de nationale wedstrijd voor kwaliteitskoffie en een negende plaats in de internationale competitie.