ETHIOPIA - Limu Organic

KOFFIE SELECTIE : BIOCO in samenwerking met EFICO

ethiopia-map


De Koffie

Arabica
Gewassen
Caffeïne percentage: Ethiopische Limu koffie bevat het laagste caffeïnegehallte wereldwijd


Cup Profiel

Mooie kop
zoete, kruidige en wijnachtige smaak met evenwichtige body
Eén van de premium gastronomische koffies wereldwijd.
De boon = medium in omvang met een kenmerkende ronde vorm en grijs-blauwe tot blauwe kleur.

ethiopia-smaak

Smaakprofiel

  • Koffiegebied : Limu; conservatieve inschatting van het gebied tussen 400,000 en 450,000 ha 
  • Hoogte : 1,850 meter 
  • Bodemtype : vulkanische oorsprong met hoge nutriënt bevattende capaciteit aan kleimineralen 
  • Type schaduwbomen : Peulvruchten: zij omvatten bomen zoals de Acacia, Albizia, Cordia, Euphorbia, Sesbania, 
  • Neerslag in mm/jaar : de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1,500 to 2,500 mm 
  • Gemidelde jaartemperatuur : 15 - 25°C 
  • Oogstperiode : van januari tot maart

Het Productieproces

  • Plukmethode : manueel, handgepliukt
  • Was methode : 36 - 48 uur fermentatie, afhankelijk van de weersomstandigheden waar de verwerking plaatsvindt; het kost minder tijd in gebieden met hogere dagtemperatuur.
  • Droog methode : zongedroogd op de patio van de teler
  • Selectie en sorteer methode : manueel en machinaal

De Regio

Limu koffie komt uit de westelijke hooglanden van Ethiopië - het gebied rond de stad van Limu en Kaffa (de naam "koffie" is misschien wel te danken aan deze stad).

De koffieboom groeit van nature uit in dit land. Het is de thuisbasis van de oorspronkelijke wilde "Arabica typica" - soorten - de ultieme koffie.

Veel koffiebomen groeien nog steeds in het wild op deze Hooglanden. De Limu koffie komtt uit vruchten geoogst van deze wilde bomen.

Bijzonderheden

Koffie vindt zijn roots in Ethiopië, waar een herder per ongeluk opmerkte dat zijn geiten actiever werden nadat ze rijpe, rode koffiekersen hadden gegeten.

Veel van de koffie groeit nog steeds in het wild, maar in de afgelopen jaren werd een herbeplanting-politiek ingevoerd voor een beter beheer van de gewassen, ook met het oog op duurzaamheid.

Naast wilde koffie uit het bos, zijn er drie soorten productiesystemen in Ethiopië: semi-bos koffie, tuin koffie en de koffie plantages.

95% van deze koffie is organisch.